www . Tom Brands . nl

 

 

 

Digitaal rondwandelen op het Caterplein Apeldoorn


In samenwerking met Apeldoorner.COM heeft de Gemeente Apeldoorn het Caterplein driedimensionaal nagemaakt als onderdeel van Virtueel Apeldoorn. Het Caterplein is het uitgaansplein met tal van kroegen en terrassen in Apeldoorn. Jongeren konden op die manier vervolgens laagdrempelig kennis maken met Virtueel Apeldoorn.


Digitaal uit op Caterplein

door Johannes Rutgers.

APELDOORN - Rondlopen op het Caterplein en op die manier leeftijdsgenoten ontmoeten kan vanaf vandaag ook digitaal. Door een samenwerking tussen de jongerenwebsite apeldoorner.com en de gemeente Apeldoorn is er nu een virtuele versie van het uitgaansplein.

Computergebruikers kunnen er via internet rondkijken en chatten met andere bezoekers. Voorlopig is het daartoe beperkt, maar beheerder Tom Brands van apeldoorner.com ziet voor zich dat het project flink kan groeien met allerlei leuke toepassingen. ,,Een graffitimuur waar jongeren hun kunsten in photoshop, plaatjes of tags en dergelijke neer painten. Zo kan wel iedereen het zien, maar zit niet de echte binnenstad onder de verf'', noemt hij een voorbeeld.

Een ander idee is om jongeren zelf een van de bestaande gebouwen tussen Caterplein en Raadhuisplein te laten inrichten via een 3D-programma. ,,We zouden best een workshop kunnen organiseren om jongeren te kneepjes van zo'n programma te leren. Wie weet is het voor multimediavormgeving-studenten van het ROC wel heel leerzaam.''

De bedoeling is om het plein ook wat betreft inrichting verder aan te kleden. Zo zullen er als het goed is vanzelf terrasjes komen. Brands: ,,Er is een idee om een 007-lift te maken via één van de omhoogkomende toiletten, waarmee je onder de grond naar een soort bunker gaat en dan uitkomt in een heus Apeldoorner.COM-café. Hier kun je bijvoorbeeld spelletjes doen zoals een potje darten, een potje poolen of spelen op een soort fotoplay/quiz-apparaat waar je een highscore kan behalen.'' Mogelijk kunnen jongeren ook een digitaal kunstvoorwerp maken.

De bezoekers van het virtuele plein kunnen een computerpersonage (avatar) aanmaken om op het plein rond te lopen. De gemeente Apeldoorn heeft al andere delen van de stad virtueel nagebouwd. Volgens Rick Klooster, projectleider bij de gemeente op dit gebied, is het virtuele Caterplein een kans om jongeren met de digitale wereld kennis te laten maken en er actief bij te betrekken. Via internet is vanaf vandaag een digitale versie van het Caterplein te bezoeken. Het moet uitgroeien tot een ontmoetingsplek met verschillende activiteiten.

Bron: De Stentor


Digitaal rondwandelen op het Caterplein!

Vanaf donderdag 5 april 2007 is het mogelijk om via www.apeldoorner.com digitaal rond te lopen op het Caterplein. Na de Kanaalzone, Groot Zonnehoeve, het Marktplein en het Raadhuisplein is nu ook het Caterplein helemaal nagebouwd in Virtueel Apeldoorn, de virtuele wereld van de Gemeente Apeldoorn.

Stagiair Wilfred van Toor was de afgelopen maanden als afstudeerstagiair bij de Gemeente Apeldoorn bezig met het ontwerp. Inmiddels is het voltooid. Zeer nauwkeurig is het Caterplein nagebouwd. Alleen de puntjes op de i moeten er nog ingezet worden zoals prullenbakken, verkeersborden en de bekende toiletten die omhoog komen tijdens de uitgaansuurtjes. Via een speciale inlogbanner op jongerenwebsite www.apeldoorner.com kunnen mensen inloggen in de virtuele wereld. Na het inloggen kom je direct op het Caterplein terecht. Vanuit het Caterplein kun je uiteraard ook per luchtballon naar de andere uitgewerkte delen van de stad vliegen om daar een kijkje te nemen. Ook is het mogelijk om met andere gebruikers te chatten. Dit alles is natuurlijk ook rechtsstreeks mogelijk via www.virtueelapeldoorn.nl.

Als onderdeel van zijn onderzoek zet Wilfred van Toor een enquete uit onder de leden van jongerenwebsite www.apeldoorner.com om te achterhalen wat de virtuele wereld mogelijk interessanter en interactiever maakt. Bijvoorbeeld het plaatsen van een graffitimuur, waar jongeren in de digitale wereld hun artistieke kunsten kunnen tonen, in plaats van buiten op de muur, wat hen niet altijd in dank wordt afgenomen. Maar het is misschien ook mogelijk dat enthousiastelingen gaan helpen met het bouwen van een digitale verbinding via de Hoofdstraat van het Caterplein naar het Raadhuisplein. Met de enquete komen hopelijk leuke ideeen naar voren waarvan kan worden onderzocht in hoeverre deze haalbaar zijn.

Volgens beheerders Tom van der Beek en Tom Brands van www.apeldoorner.com sluit het erg goed aan op de bestaande mogelijkheden van de jongerenwebsite en is het een leuke toevoeging. Volgens projectleider Virtueel Apeldoorn Rick Klooster van de Gemeente Apeldoorn is het een kans om jongeren met de digitale wereld kennis te laten maken en actief te betrekken.

Bron: website gemeente Apeldoorn


 

In samenwerking met Apeldoorner.COM heeft de Gemeente Apeldoorn
het Caterplein driedimensionaal nagemaakt als onderdeel van Virtueel Apeldoorn.


Er kwam zelfs een stukje over in het VNG Magazine.Stukje op de website van de gemeente Apeldoorn.