www . Tom Brands . nl

 

Wat doe ik?
 

 

Wat heb ik gedaan? » Cursussen

Schrijven voor het web 2008

Inleiding
Teksten maken voor intranet of internet is andere koek dan het schrijven van bijvoorbeeld een beleidsvoorstel. Waarom? Je lezer vertoont heel ander lees- en zoekgedrag en dat vereist een andere structuur čn een schrijfstijl met vaart. De titel 'Schrijven voor het web' suggereert dat het hier een pure schrijftraining betreft waarbij we de nadruk leggen op zaken als opbouw, interpunctie, spelling en nog veel meer ‘schrijftechnische’ zaken. Wie ooit een tekst voor intranet of internet heeft geschreven, weet ongetwijfeld dat er veel meer bij komt kijken. Of het nu een kort nieuwsbericht betreft of een uitgebreide reportage: schrijven voor intranet en internet vereist een degelijke voorbereiding en een plan van aanpak.

Doelgroep
Medewerkers die werken aan intranet of internet zoals websitebeheerders, communicatiemedewerkers, webcoördinatoren, webredacteuren, maar ook inhoudsdeskundigen (zoals beleidsmedewerkers) die teksten moeten aanleveren voor intranet of apeldoorn.nl.

Inhoud en opzet

Tijdens de training speel je in op de leesstrategieën van ontvangers. Centraal staat kort en bondig schrijven en de vraag hoe je hierbij interactieve middelen kunt inzetten (pull-downmenu's, navigatiebalken, topic indicators). Aan de orde komen o.a.:
- de voorspelbaarheid van een site en hoe je zover komt voor je eigen site;
- het rechtstreeks aanspreken van je doelgroep;
- inspelen op de leesstrategie van de bezoeker;
- functie en karakter van hyperlinks en structuren;
- zoekstructuren die internetgebruikers hanteren;
- effectief formuleren;
- aanpassen van bestaande tekst voor het beeldscherm;
- gebruik van interactieve middelen.

Resultaat
Je hebt inzicht in de wijze waarop een effectieve beeldschermtekst gestructureerd en geschreven kan worden en hebt voldoende aanknopingspunten om te schrijven met vaart.

Duur
1 dag en 1 terugkomdagdeel

Datum en tijdstip
2008

Trainer(s)
Toine Kamphuis, Centrum voor Communicatie en Journalistiek